Van noord naar zuid
Van Luang Nam Tha (Noord Laos) wilden we met de bus naar Luang Prabang. Met de local bus een rit van 10 uur, met een 'VIP mini van' een aangename 8 uur durende rit, volgens de verkoper.. Dat was het niet echt. De Vip bus was een oud Toyota busje waar ze 14 mensen en een chauffeur in wisten te proppen en de 8 uur werd 10 uur. Maar goed, het was wel een bijzondere rit. Er wordt veel aan de weg gewerkt en dat gebeurt allemaal met de hand. De een slaat met een grote hamer rotsblokken in stukken zodat een ander ze met een kruiwagen naar de berm kan vervoeren om een goot te maken. Er komt geen machine aan te pas. Het was ook bijzonder om door al die kleine dorpjes te rijden. Je ziet dan goed hoe weinig de mensen in Laos hebben. Het dorp heeft 1 'badkamer' wat eigenlijk een vierkant is, afgeschermd met wat bamboe tot heuphoogte en een waterput om je te wassen... Na de lange rit kwamen we aan in Luang Prabang. We zijn daar 5 dagen gebleven en hebben veel leuke dingen gedaan. Met een scootertje hebben we ook de omgeving kunnen bekijken. Die Laossers of Laitianen of hoe je ze ook noemt zijn wel apparte mensen. Als ze ergens geen zin in hebben doen ze het niet. Als ze even pauze willen nemen dan doen ze gewoon de zaak dicht en als hun humeur niet goed is laten ze dat merken ook. We hebben bv meegemaakt dat we in een restaurant een bestelling doorgaven en dat de ober vervolgens eerst even lekker op een bankje ging zitten. Een kwartiertje later liep hij eens naar de keuken om het door te geven. Je moet hier geen haast hebben.
We wilden naar het zuiden en konden met bussen of met een vliegtuig. Met de bus zou de reis 22 uur duren als alle bussen op elkaar aan zouden sluiten. Vliegen duurt 1,5 uur. We hebben er maar voor gekozen om even geen echte backpacker te zijn en hebben gevlogen met Laos Airline. Een super klein vliegtuigje maar we zij er. Morgen nemen we de local bus naar Pakse, 5-6 uur dus dat moet te doen zijn. Daar blijven we waarschijnlijk weer wat langer en dan gaan we Thailand in!
PS. Gisteren probeerden we in een internetcafe foto's online te zetten alleen heeft de computer de (beveiligde) foto's op de SD kaart van het fototoestel gewist. Er zat waarschijnlijk een virus op die PC. Het schijnt dat de foto's in Nederland wel weer terug te halen zijn en de foto's van Australie hadden we al op een dvd gebrand maar we zijn wel geschrokken dus gaan maar geen foto's meer online zetten met die rare computers hier..
wat een avontuur zeg!! balen van die foto,s maar dat zal ook wel goed komen. Geniet ze en groetjes van hier.
Hallo Jort en Frannie,
Lekker van die foto's! Hopelijk weten de "ICT-specialisten" in Nederland de foto's weer terug te vinden.
Backpacken is overigens ook weleens een lekker relaxed vliegen, in dit geval een goede keus!
Heel veel succes in het Zuiden van Laos.
Hallo Frannie en Jort,
Hoe is het met jullie? Ik ben momenteel in Thailand...mochten jullie zin hebben en toevallig in de buurt zijn dan zijn jullie van harte welkom! Zwembad(je) staat klaar helemaal schoongemaakt vandaag..adres is 60/5 Moe 14, Ban Phutsa, 30110 Phimai (Provincie Nakhon Ratchasima) Mijn nummer is 08 0772555821 Groetjes en hoop jullie te zien,
Sukalaya
Kanjers!
Haha: "Als ze ergens geen zin in hebben doen ze het niet. Als ze even pauze willen nemen dan doen ze gewoon de zaak dicht en als hun humeur niet goed is laten ze dat merken ook" Terecht! Het goede leven dus!
Verhalen klinken weer erg fraai, en die foto's komen dan wel goed. Heel veel plezier weer daar!
We postduiven!
joe
Arme zielenpieten, portemonnee gestolen!!! Zoiets schijnt altijd op zo,n reis te moeten gebeuren. Laat je plezier er niet door bederven hoor!
Ben benieuwd hoe jullie thailand vinden, hoe lang blijven jullie daar en gaat Birma nog door?
We horen het wel weer, dikke kus!
Nog van harte gefeliciteerd, Jort! Uiteraard te laat, maar ik was een tijdje niet naar de WC geweest en - gelet op onze leeftijd - het geheugen wordt ook wat minder!
Wel een indrukwekkende reis die jullie maken EN een schitterende site, waarop jullie verslag doen. We zullen 'm met ingang van vandaag toch regelmatig gaan bezoeken. Veel plezier en geniet ervan!